Oxypoint doet extra zijn best om flowmeters te leveren in ziekenhuizen tijdens COVID-19

Going that extra mile

Medisch materiaal is 'the new gold'. Het is crisis en daarom niet makkelijk om medisch materiaal tot in de ziekenhuizen te krijgen. Producties vallen stil, logistiek loopt mank en de grenzen zijn dicht. Procurement managers hadden zich nooit aan zo’n zwaar eindexamen verwacht. Weet je nog hoe die Waalse minister op het tarmac stond te wachten op 3 miljoen mondmaskers een paar weken geleden? 

“Het Oxypoint team doet op dit moment al het mogelijke om de ziekenhuizen te voorzien van de nodige flowmeters, maar makkelijk is anders!”, zucht Niels Pintens, hoofd R&D van Oxypoint, wanneer hij onderweg is van Duitsland naar België met een nieuwe lading onderdelen. Die zijn nodig om (hopelijk) volgende week een ziekenhuis in Zwitserland van nieuwe flowmeters te voorzien. 

 

“Het Oxypoint-team doet op dit moment al het mogelijke om de ziekenhuizen te voorzien van de nodige flowmeters, maar makkelijk is anders!”, zucht Niels Pintens, hoofd R&D van Oxypoint, wanneer hij onderweg is van Duitsland naar Belgë met een nieuwe lading onderdelen. Die zijn nodig om (hopelijk) volgende week een ziekenhuis in Zwitserland van nieuwe flowmeters te voorzien. 

 

“Het is het super moeilijk en enorm arbeidsintensief om onze flowmeters tot in de ziekenhuizen te krijgen,” zegt Niels.

 

 

Niels van Oxypoint doet zijn best

Door de coronacrisis piekt het gebruik van zuurstof-flowmeters in de ziekenhuizen 

Patiënten die in het ziekenhuis worden opgenomen met COVID-19 hebben vaak last van kortademigheid en nood aan extra zuurstof. Voor die zuurstoftherapie worden flowmeters gebruikt. Meer dan 350.000 patiënten in Belgische ziekenhuizen krijgen jaarlijks zuurstoftherapie, wat het één van de meest voorkomende therapieën in het ziekenhuis maakt. Met de coronacrisis wordt er nog meer dan anders gebruik gemaakt van zuurstof-flowmeters, misschien niet voor de kritieke COVID-19-patiënten, want zij krijgen kunstmatige beademing op de afdeling intensieve zorgen, maar wel voor alle andere patiënten die liefst in alle comfort hun zuurstoftherapie kunnen voortzetten. Maar waarom eigenlijk?

Meer comfort, lager infectierisico, minder zuurstofverbruik

Traditionele zuurstoftherapie veroorzaakt uitdroging van de neus, wat kan leiden tot irritatie, korstvorming, neusbloedingen en hoofdpijn. Dat komt omdat zuurstof continu wordt toegediend, zowel bij in- als uitademen. Met de Oxypoint O2COMFORT flowmeter kan je naast continue zuurstoftoevoer ook kiezen voor een dosis zuurstof enkel bij inademing. Dit heeft meerdere voordelen waarvan enkele tijdens de coronacrisis nog belangrijker zijn! 

  • De comfort mode zorgt ervoor dat vochtige lucht terug in de neus van de patiënt kan komen waardoor het gebruik van een luchtbevochtiger overbodig wordt. Zo verdwijnt het infectierisico als gevolg van bacteriegroei in die luchtbevochtigers. 
  • Het is pure logica: wanneer zuurstoftherapie niet langer uitdroging veroorzaakt en niet langer hinderlijk is, houdt de patiënt de behandeling beter vol. Deze hogere therapietrouw verhoogt de effectiviteit en versnelt uiteindelijk het genezingsproces.
  • De comfort mode zorgt ook voor minder zuurstofverspilling in vergelijking met de continue therapie, terwijl dezelfde zuurstofsaturatie wordt bereikt. Langdurige onderzoeken op verschillende afdelingen van het ziekenhuis bevestigden een verminderd zuurstofverbruik tussen 33% en 75%.

 

Het geheel is meer dan de som van de delen 

Het Oxypoint-team doet op dit moment al het mogelijke om de ziekenhuizen te helpen. Accountmanager Steve is tijdelijk van zijn rol als verkoper ontheven en belt alle ziekenhuizen op om de vinger aan de pols te houden. 

Maar wat nog belangrijker is, is de ondersteuning voor het medisch personeel. Het gebruik van onze flowmeter in comfort mode heeft heel wat voordelen, maar een veilig en correct gebruik is noodzakelijk. 

“Normaal gezien zorgen wij voor de nodige opleidingen en ondersteuning in het ziekenhuis. Maar in deze uitzonderlijke tijden is dat niet mogelijk”, zegt Niels. “We zijn op dit moment zelf instructiefilmpjes aan het maken en willen alle opleidingsmaterialen en tips zo snel mogelijk online zetten. Daarnaast staan we met alle leveranciers meerdere keren per dag in contact om de productie, assemblage en shipping op te volgen. Er is een wachtrij voor ziekenhuizen. Met al deze inspanningen lukt het om extra materiaal tot bij de klant te krijgen. “De ziekenhuizen zijn ons superdankbaar! Zo kregen we deze week een bloempje als beloning voor onze extra mile(s). En dat doet deugd!”, meent Niels. 

 

“Ten slotte wordt ook met man en macht gewerkt om de meest recente bestelling in Zwitserland te krijgen. Heb jij weet van een nood aan flowmeters? Laat het zeker weten, dan kunnen we daar in het moeizame traject van assemblage en shipping ook rekening mee houden!”
 

Bestel nu

 

 

Back to overview

Abonnieren Sie unseren Newsletter